Kaynak Nedir? TIG Kaynağı Nedir?

Anasayfa / Yazılar / Kaynak Nedir? TIG Kaynağı Nedir?

Kaynak Nedir?

Metal bir malzemeyi ısı ya da basınç veya her ikisini birden kullanmak suretiyle ve aynı türden ve erime eşiği aynı veya yaklaşık bir malzeme eklenerek veya eklenmeden birleştirmeye "metal kaynağı" adı verilmektedir. Parçaların birleştirilmesinde ek bir malzeme kullanıldığı takdirde, bu malzemeye "ilave metal" adı verilmektedir. Metal kaynağını kısaca böyle özetleyebiliriz.


Peki TIG Kaynağı Nedir?

TIG (Tungsten Inert Gas) = WIG ( Wolfram Inert Gas) = GTAW (Gas Tungsten Arc Welding )

TIG kaynağı yaparken erimeyen tungsten elektrodu kullanılır. Kaynak yapılacak bölgeye hiç bir ilave metal verilmeden yapılması mümkün olmakla birlikte, ilave metal verilmek suretiyle de bu kaynağın yapılması mümkündür. TIG kaynağında tahmin edilebileceği üzere INERT gaz yani asal gazlar kullanılmaktadır. En yaygın kullanılmakta olan Argon ve Helyum ya da bunların karışımlarından oluşmaktadır.

Önemli Bir Hatırlatma : Argon gazı havadan ağır, Helyum gazı ise havadan hafiftir. Bu nedenle şekilde de görüleceği üzere 1G pozisyonunda yapılacak kaynaklar için Helyum gazı uygun bir seçim olmayacaktır. Havadan ağır olduğu için, kaynak metalini korumak yerine, kaynak metalinden uzaklaşacaktır. Bu nedenle genellikle bu pozisyonlarda Argon gazı kullanılır. Şayet 4G ‘de görüldüğü üzere, tavan kaynağı yapılacak ise, Helyum gazı kullanılması uygun olacaktır.

Türkiye'de yaygın kullanım olarak TIG kaynağı paslanmaz çelik, DKP ve alüminyum alaşımlarının kaynağında kullanılmaktadır.

Yoğun olarak kullanıldığı alanlardan biri olan boruların kaynağında dikkat edilmesi gereken en önemli husus olarak kök pasonun düzgün atılması düşünülmektedir. Kök paso kaynağı yapılırken uygun bir kök koruma gazı kullanılmalıdır. Bu gaz, argon, azot veya argon azot karışımı olabilir.

Kök koruması yapılmayan paslanmaz kaynaklarında dikiş homojen bir yapıya sahip olmaz ve paslanmalar başlayabilir. Çünkü borunun içerisinden geçen akışkan düzgün olmayan kök kaynağında birikir. Bu durum da özellikle gıda sektöründe kullanılacak borular için çok büyük sakıncadır.

TIG kaynağında ısı girdisi minimum düzeydedir. Diğer geleneksel kaynak yöntemlerine kıyasla kaynak dikişi homojen bir görünüme sahiptir. Alüminyum gibi demir dışı malzemeler hariç genellikle DC (Doğru Akım) kullanılarak kaynak yapılır ve tungsten elektrod (-) kutuba bağlanmalıdır.

Ürün ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için, Hemen Arayın! (0216) 393 10 00

Copyright © 2017. Her Hakkı Saklıdır.
Top